ŁazienkaPłytkiPorady - Płytki

Kluczowe parametry płytek ceramicznych: PEI, R11, ULG i GL

Kluczowe parametry płytek ceramicznych: PEI, R11, ULG i GL

Montaż płytek ceramicznych jest procesem wymagającym precyzji i wiedzy, aby zapewnić trwałość i estetykę powierzchni. Jednym z pierwszych kroków w tym procesie jest wybór odpowiednich płytek, a do tego potrzebne jest zrozumienie kilku kluczowych parametrów, takich jak PEI, R11, ULG i GL. Te oznaczenia są istotne, ponieważ pomagają określić, jakie płytki będą najlepiej nadawać się do konkretnych obszarów i zastosowań.

PEI, czyli skrót od Porcelain Enamel Institute, to wskaźnik odporności na ścieranie powierzchni płytek ceramicznych. Skala PEI jest oceniana od 0 do 5, gdzie 0 oznacza brak odporności na ścieranie, a 5 to płytki najbardziej odporne na ścieranie. Wartość PEI pomaga określić, do jakich obszarów płytki się nadają.

  • PEI 0 – Płytki o tej klasie nadają się tylko do zastosowań ściennej, dekoracyjnej i nie narażonych na duże obciążenia mechaniczne.
  • PEI 1 – Płytki tej klasy nadają się do obszarów o niskim ruchu, np. na ścianach w łazienkach.
  • PEI 2 – Płytki te są odpowiednie dla pomieszczeń mieszkalnych o umiarkowanym ruchu.
  • PEI 3 – Nadają się do pomieszczeń mieszkalnych i komercyjnych, gdzie występuje normalny ruch.
  • PEI 4 – Płytki tej klasy nadają się do obszarów komercyjnych o intensywnym ruchu.
  • PEI 5 – Płytki PEI 5 są przeznaczone do obszarów o bardzo intensywnym ruchu, takich jak hotele, lotniska czy centra handlowe.

Antypoślizgowość gwarantuje bezpieczeństwo użytkownika płytek. Producenci oznaczają tą właściwość płytek symbolem R i cyfrą. Wobec tego następującymi symbolami: od R9 do R13 – oznaczone są płytki antypoślizgowe, natomiast płytki poniżej R9 nie są płytkami antypoślizgowymi, czyli inaczej – są to płytki śliskie.

Parametrem, który określa antypoślizgowość, jest stopień krytycznego kąta poślizgu.

Płytki nie antypoślizgowe – kąt poślizgu 0-6°

Grupa R 9 (kąt 6-10°) – ten rodzaj płytek podłogowych nadaje się na podłogi przy wejściach, w holach, w korytarzach oraz na schodach.

R10 ( kąt 10-19°) – to płytki podłogowe stosowane głównie w pomieszczeniach magazynowych, socjalnych, sanitarnych, w kuchniach i w garażach.

Grupa R 11 (kąt 19-27°) – to płytki podłogowe między innymi do kuchni, pralni, do warsztatów samochodowych, rozlewni napojów itp.

R 12 (kąt 27-35°) – to płytki podłogowe mające zastosowanie między innymi w kuchniach,w mleczarniach, w chłodniach itp.

Grupa R 13 (kąt >35°) – to płytki podłogowe do kręgielni, rzeźni itp.

Szeroki wybór płytek antypoślizgowych znajdziesz tutaj https://www.eplytki.pl/catalogsearch/result/index/?p=2&q=antypo%C5%9Blizgowe

Powierzchnia płytek: szkliwiona lub nieszkliwiona

Wykończenie powierzchni płytek może być podzielone na dwie kategorie:

  • Szkliwione płytki (GL) – Oznacza to, że powierzchnia płytek jest pokryta warstwą szkliwa, co nadaje im kolor, różne odcienie i dekoracje. Jednak ich parametry techniczne są zazwyczaj nieco niższe niż u płytek nieszkliwionych.
  • Nieszkliwione płytki (UGL) – Te płytki są jednorodne na całej swojej grubości, zazwyczaj nie posiadają dekoracji ani wzorów, ale są niezwykle wytrzymałe.

Warto również zwrócić uwagę na kaliber grupy płytek. Kaliber, który jest również nazywany wymiarem produkcyjnym, określa rzeczywisty rozmiar płytki, która jest dostępna w sklepach. Dlatego ważne jest, aby wybierać opakowania o identycznym kalibrze, aby zapewnić spójność w wyglądzie i rozmiarze używanych płytek.

W zależności od metody produkcji, płytki ceramiczne można podzielić na trzy kategorie:

  • Płytki ciągnione oznaczone jako grupa A.
  • Płytki prasowane na sucho, które znajdziemy pod literą B na opakowaniu.
  • Płytki produkowane inną metodą, identyfikowane literą C.

Najczęściej w sklepach dostępne są płytki ceramiczne należące do grupy B.

Oprócz informacji o metodzie produkcji płytek (A, B lub C), opakowanie zawiera również informację o ich nasiąkliwości wodnej (oznaczonej jako wartość E w procentach). Ta wartość informuje nas, gdzie możemy bezpiecznie zastosować dane płytki.

Płytki ceramiczne są podzielone na grupy w zależności od wartości nasiąkliwości wodnej:

  • Grupa I – o nasiąkliwości wodnej E≤3%.
  • Grupa IIa – nasiąkliwość wodna w przedziale 3%≤E≤6%.
  • Grupa IIb – nasiąkliwość wodna w przedziale 6%≤E≤10%.
  • Grupa III – nasiąkliwość wodna E>10%.

Teraz przyjrzyjmy się przykładowym oznaczeniom na opakowaniach płytek:

  • BIa – Oznacza, że płytki te nadają się do stosowania zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pomieszczeń, ponieważ mają niską nasiąkliwość wodną (E≤0,5%).
  • BIb – To płytki podłogowe odpowiednie zarówno do wnętrz, jak i na zewnątrz, w tym również klinkier. Mają umiarkowaną nasiąkliwość wodną (0,5%≤E<3%).
  • BIIa – Płytki podłogowe do stosowania wewnątrz pomieszczeń, ponieważ ich nasiąkliwość wodna mieści się w zakresie 3%≤E≤6%.
  • BIIb – Podobnie jak poprzednie, są to płytki podłogowe do wnętrz, ale ich nasiąkliwość wodna wynosi 6%≤E≤10%.
  • BIII – Płytki ścienne przeznaczone do wnętrz pomieszczeń, ponieważ ich nasiąkliwość wodna przekracza 10% (E>10%).

Podsumowując, parametry takie jak PEI, R, ULG i GL stanowią kluczowe kryteria przy wyborze płytek ceramicznych do konkretnego zastosowania. Odpowiedni dobór płytek uwzględniający te parametry jest nie tylko ważny dla estetyki, ale także dla trwałości i bezpieczeństwa powierzchni, na które zostaną zainstalowane płytki ceramiczne. Przy dokładnym zrozumieniu tych parametrów można osiągnąć doskonałe rezultaty podczas montażu płytek ceramicznych.

Udostępnij