Porady - Płytki

Mrozoodporność. Płytki na każdą porę roku

Mrozoodporność. Płytki na każdą porę roku

Mrozoodporność to akurat ta właściwość płytek, która okazuje się przydatna tylko w niektórych przypadkach. Jednak tylko pozornie jest to sprawa błaha. Na tę cechę płytek należy zwrócić uwagę zawsze, gdy planujemy układać płytki na zewnątrz. Mrozoodporność – płytki na każdą porę roku? Zdecydowanie!

Co oznacza mrozoodporność płytek?

Odporne na mróz muszą być wszystkie płytki, które znajdą się poza pomieszczeniami. Ułożenie płytek niemrozoodpornych, czyli zwykłych, np. takich, które zostały nam z remontu domu, najprawdopodobniej już po pierwszej zimie przyniesie problemy. Zwykłe płytki na balkonie lub tarasie mogą zacząć pękać, kruszyć się i odklejać. Dlaczego? Z powodu niskiej odporności na zmianę temperatur lub dużą wilgotność. Mrozoodporność jest gwarancją, że płytki na tarasie czy też płytki elewacyjne – są na każdą porę roku. A zwłaszcza na zimę, która nawet jeśli nie oznacza już ekstremalnych mrozów, zwykłym płytkom najprawdopodobniej zaszkodzi.

Oznaczenia mrozoodporności

Płytki mrozoodporne oznaczone są śnieżynką na opakowaniu i napisem: „płytki mrozoodporne”. O mrozoodporności płytek decyduje nasiąkliwość, o której więcej tutaj https://www.eplytki.pl/blog/nasiakliwosc/
W warunkach klimatycznych, panujących w Polsce, płytki mrozoodporne oznaczone są symbolami nasiąkliwości A I i B I, tj. powyżej 0,5%. Takie kryteria spełniają gresy porcelanowe.
Producenci płytek, którzy dbają o to, by ich produkty były trwałe i spełniały oczekiwania Klientów, poza podanymi powyżej oznaczeniami, zwracają uwagę na jeszcze jeden problem. W naszym klimacie obarczony jest ryzykiem zakup glazury włoskiej czy hiszpańskiej, oznaczonej jako mrozoodporna. Pomimo wszystko – zima w Polsce i zima we Włoszech lub w Hiszpanii – to nie to samo. By mieć pewność, że nasze płytki będą trwałe, kupujmy polskie płytki mrozoodporne. Piękno płytek hiszpańskich lub włoskich – zamknijmy we wnętrzach domów, mieszkań lub innych budynków użytkowych.

Udostępnij