Metody konserwacji gresu


Płytki gresowe charakteryzują się jednolitością struktury materiału, twardością, odpornością na ścieranie i bardzo niską nasiąkliwością. Wyróżniamy 3 rodzaje gresu: gres o powierzchni naturalnej, gres polerowany oraz gres szkliwiony.
Gres szkliwiony konserwujemy w identyczny sposób jak płytki ceramiczne, których konserwacja została opisana w poprzedniej części poradnika.
Inaczej natomiast konserwuje się gres naturalny i polerowany. Polerowane płytki ładnie wyglądają, mają wysokie walory estetyczne, ale podatne są na zabrudzenia i porysowania.

Mycie początkowe gresu


Przy pierwszej konserwacji, zaraz po ułożeniu płytek usuwamy z nich głównie pozostałości kleju i fug. Używamy do tego celu odpowiednio rozcieńczonych produktów o właściwościach kwasowych, w proporcjach 1 część kwasu do 5 części wody. Tak przygotowany roztwór nanosimy na podłogę i pozostawiamy go na niej od 30 do 60 minut. Następnie usuwamy go spłukując wodą.

Codzienna konserwacja gresu polerowanego


Codzienna konserwacja polegająca na usunięciu zabrudzeń spowodowanych bieżącą eksploatacją polega na stosowaniu zwykłego detergentu do mycia powierzchni ceramicznych rozcieńczonego wodą (zgodnie z tym co zaleca producent na detergencie). Na koniec podłogę należy starannie osuszyć.

Specjalna konserwacja gresu polerowanego


W przypadku zaplamienia płytek należy użyć specjalnych detergentów-wywabiaczy. Wywabiacz nanosi się bezpośrednio na plamę pozostawiając go tam aż do całkowitego wyschnięcia. Pozostałości detergentu usuwamy mokrą szmatką.

Konserwacja gresu naturalnego


Bieżąca konserwacja gresu naturalnego polega na myciu go ogólnie dostępnymi na rynku środkami do czyszczenia podłóg kamiennych. Natomiast przy mocnym zabrudzeniu używamy silniejszych detergentów, które później należy spłukać dokładnie wodą.
Do impregnacji powierzchni balkonów i tarasów można stosować silikonowy preparat do spoin i płytek ceramicznych.